5.9.08

Τρίβιαλ - Κεφάλαιο πρώτο


Οι πανεπιστημιακές συντεχνίες του Μεσαίωνα συγκροτήθηκαν σύμφωνα με δυο μοντέλα. Στο πρώτο μοντέλο, αυτό του Παρισιού (όλεεε) το οποίο επιβίωσε μέχρι τις μέρες μας, δάσκαλοι και σπουδαστές σχημάτιζαν μία και μόνη κοινότητα. Στο δεύτερο μοντέλο -της Μπολόνια, μόνο οι σπουδαστές αποτελούσαν νομικά την universitas.
Ο πανεπιστημιακός δάσκαλος αρχικά κατηγορείται ότι εμπορεύεται ένα αγαθό, την επιστήμη, το οποίο ανήκε μονάχα στο θεό, αλλά τελικά νομιμοποιείται χάρη στο έργο που επιτελούσε σε όσους τα είχαν-για να τα δώσουν στα δίδακτρα.
Τον πανεπιστημιακό κόσμο διοικούσαν οι πρυτάνεις, που εκλέγονταν από τους δασκάλους και επιτηρούνταν από τον καγκελάριο, του οποίου το αξίωμα απένεμε ο επίσκοπος της έδρας.
Γενικά, κατέληξαν να λειτουργούν ψιλοαυτόνομα, καθώς η κοσμική εξουσία δεν μπορούσε να επέμβει και συν τοις άλλοις, οι δάσκαλοι κατάφεραν να βγάλουν μέχρι και τον πρύτανη στο περιθώριο. Η εκκλησία από την άλλη ήταν η κυρίαρχη επιρροή, καθώς τα πανεπιστήμια αυτά καθ' αυτά ήταν εκκλησιαστικός θεσμός.
Το πρώτο πανεπιστήμιο ήταν της Μπολόνια (δίκαιο η επιστήμη του) και συγκεκριμένα το 1252 παρέλαβε το καταστατικό από τον πάπα, ακολουθεί η παριζιάνικη θεολογία και τρίτη η ιατρική του Μονπελιέ.

μπλα

Στη συνέχεια, ταξινομώντας τα χρωστούμενα και τα μη χρωστούμενα μαθήματα, ανακάλυψα ότι ένα ιστορικό μάθημα πρέπει να έχει πολλά ονόματα γιατί προσδίδει ιδιαίτερο κύρος στους διδάσκοντες και μια ξεχωριστή ασχολία στους φοιτητές.

Μετά από μία σύντομη έρευνα μπορώ να παρουσιάσω ενδεικτικά το εξής:

  • 2004/05: ΣΤ' εξάμηνο - Ευρωπαϊκή Ιστορία Ι
  • 2005/06: A' εξάμηνο -Μεσαιωνική Ευρωπαϊκή Ιστορία (Εισαγωγή)
  • 2006/07: Β' εξάμηνο - Ευρωπαϊκή Ιστορία (Εισαγωγή)
  • 2007/08: Δεν υπάρχει.

Αντιστοίχως και η Πολιτισμική Ανθρωπολογία: μετονομάστηκε σε Κοινωνική Ανθρωπολογία -δεν τους άρεσε τελικά- επανέφεραν το αρχικό της όνομα προσθέτοντας το Εισαγωγή σε παρένθεση για να το αποσύρουν εντελώς τελικά και να θέσουν ως κατώτατο όριο ηλικίας τα 22 χρόνια για τους εξεταζόμενους . Ή με άλλα λόγια, πρέπει να φτάσεις στο "επί πτυχίω" για να μπορείς να μετέχεις στην εξέταση.

Γιατi, έχει πλάκα να είσαι φοιτητής..

No comments: